Kurul Danışmanlık

Kurul Danışmanlık

İşçi ve işveren arasında iş akdinin sona erdirilmesi durumunda ihbar tazminatı ve ihbar tazminatı ile beraber iş arama izni konusu gündeme gelmektedir.

Yayın Tarihi: 30.07.2021

İş Arama Süresinde Ücret Ödenir Mi?

İşçi ve işveren arasında iş akdinin sona erdirilmesi durumunda ihbar tazminatı ve ihbar tazminatı ile beraber iş arama izni konusu gündeme gelmektedir.İş ilişkisinin sona erme şekline göre de farklı yükümlülüklerin yerine getirilmesi gerekiyor. Bu noktada en önemli hususlardan birisi ise ihbar süreleri ile ilgilidir.

 

Eğer işyerinde 29’dan fazla işçi çalışıyorsa, belirsiz süreli bir iş sözleşmesi varsa ve işçinin de en az altı aylık kıdemi varsa işveren işçisini çıkartırken geçerli bir sebep göstermeli. Yani işveren işten çıkarmayı, işçinin yeterliliğinden veya davranışlarından ya da işletmenin, işyerinin veya işin gereklerinden kaynaklanan geçerli bir sebebe dayanmak zorunda. Durum böyle olunca da iş arama izni meydana gelmektedir.


İş Arama Süresi?

 

Eğer işveren işçiyi işten çıkartırsa işçinin kıdemine göre belli bir süre öncesinden bildirimde (ihbar önelinde) bulunması gerekiyor. Bu bildirim süreleri içinde işveren, işçiye yeni bir iş bulması için gerekli olan iş arama iznini iş saatleri içinde vermeye mecbur. İhbar öneli ancak sürekli işlerde verildiğinden süreksiz işlerde ihbar öneli ve iş arama izni de söz konusu olmuyor. Bildirim süresine uyularak feshin yapılması yeterli olduğu için, feshin işçi veya işveren tarafından yapılmasının bir önemi bulunmuyor.

 

İş arama izninin süresi günde iki saatten az olamıyor ve işçi isterse iş arama izin saatlerini birleştirerek toplu olarak da kullanabiliyor. Ancak iş arama iznini toplu kullanmak isteyen işçi, bunu işten ayrılacağı günden evvelki günlere rastlatmak ve bu durumu işverene bildirmek zorunda.

 

İş arama izninin gün içinde ne zaman kullanılacağına işveren karar veriyor ve işçi de buna uymak zorunda.

 

İş Arama İzninde Ücret Ödenir mi?

 

Bildirim süresi içinde işçi eskisi gibi işini görür ve işveren de ücreti ödemeye devam eder. Bununla birlikte, işveren iş arama iznini vermez veya eksik kullandırırsa o süreye ilişkin ücreti işçiye ödemesi gerekiyor. İşveren, iş arama izni esnasında işçiyi çalıştırır ise işçinin izin kullanarak bir çalışma karşılığı olmaksızın alacağı ücrete ilaveten, çalıştırdığı sürenin ücretini yüzde yüz zamlı ödemek zorunda.

 

Ayrıca, işçinin hafta tatili, bayram ve genel tatil izinlerini kullandığı günler için iş arama izni verme zorunluluğu yok ve işçi bu günler için ayrıca iş arama izni ücretine hak kazanamıyor. İş Kanunu'nun 17. maddesine göre, işveren bildirim süresine ait ücreti peşin vermek suretiyle iş sözleşmesini feshedebilir. İşçinin iş sözleşmesinin ihbar ücretinin peşin ödenerek feshedilmesi halinde, işçi yeni iş arama izni ücreti isteyemez. Yargıtay'a göre de, bildirim sürelerine dayanmaksızın sözleşmenin işverence usulsüz feshedilmesi halinde işçi, iş arama izni veya ücretini isteyemez.

Whatsapp Mesaj Gönder
docxfilePDF